Είναι η συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ Ελλάδας–Ιταλίας η παραχώρηση των πετρελαίων του Ιονίου και το πρώτο βήμα για την συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου;

Ο Γερμανός Καγκελάριος Ότο φον Μπίσμαρκ έλεγε: «Το πεπρωμένο των αδύναμων είναι να καταβροχθίζονται από τους δυνατούς». Η ιστορία των Ελληνικών πετρελαίων είναι πολύ παλιά. Πρώτος ο Ηρόδοτος αναφέρθηκε στην ύπαρξη πίσσας σε λίμνη της Ζακύνθου γράφοντας «Είη δαν παν οκού και εν Ζακύνθω εκ λίμνης και ύδατος πίσσα αναφερόμενη αυτός εγώ ωρών» (Ηρόδοτος Ιστορία 4).

Πριν καν ξεκινήσει η 2η Βιομηχανική Επανάσταση (Επανάσταση του πετρελαίου) ο περίφημος Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Ρενέ Σατωμπριάν που ταξίδευε στην Ελλάδα το 1811, ανέφερε ότι η Ζάκυνθος τότε ήταν ξακουστή για το πετρέλαιό της.

Πρώτη η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη το 1902 προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τα πετρέλαια της Ζακύνθου. Η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» έγραφε στις 6 Ιανουαρίου 1902: «Εις το Υπουργείον Εσωτερικών καταρτίζεται νομοσχέδιο το οποίον αφορά την παραχώρηση των πετρελαιοφόρων ορυχείων της Ζακύνθου εις εταιρείαν». Το Νομοσχέδιο είχε 16 άρθρα. Από τότε οι Ελληνικές κυβερνήσεις γνώριζαν για τα πετρέλαια, όχι μόνο του Ιονίου Πελάγους αλλά και όλης της Ελλάδας. Φυσικά το απέκρυπταν από τον Ελληνικό λαό. Όλες ξενόδουλες.
Στην Ζάκυνθο το 1903 παραχωρήθηκε δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των πετρελαιοπαραγωγών περιοχών στην Βρετανική εταιρεία London Oil Development. Εκείνη άνοιξε μεένα πρωτόγνορο γεωτρύπανο δύο επιφανειακές τρύπες και μετά έφυγε άπρακτη. Τον Ιανουάριο του 1919 και ενώ η 2η Βιομηχανική Επανάσταση έχει ξεσπάσει με μεγάλη ένταση το Γαλλο-Ελληνικό συνδικάτο διά του εκπροσώπου του μηχανικού Albert Pouyanne υποβάλλει τις πρώτες ολοκληρωμένες προτάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Πελοπόννησο. Η διάρκεια των ερευνών ορίζεται για μια δεκαετία και το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να παραλαμβάνει την εγχώρια κατανάλωση σε τιμή κόστους παραγωγής στην οποία συμπεριλαμβάνεται τόκος 10% που αφορά το κεφάλαιο που θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο για τις έρευνες και την εκμετάλλευση.

Από το 1919 οι Ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν όχι μόνο για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο και την Δυτική Ελλάδα, αλλά και για τα κοιτάσματα της Μακεδονίας και της Θράκης.
Εκεί μονομαχούν σκληρά η Standard Oil των Ροκφέλερ (έχει ήδη κατακερματισθεί από το 1911 σε 34 νέες μικρές εταιρείες με την ονομασία Standard Oil New Jersey, Standard Oil New York, κ.λπ. με βάση τον αντιμονοπωλιακό νόμο Sherman) και της κοινοπραξίας Anglo Persian Oil Company (σημερινή Bp) και Royal Dutch Shell (βασικοί μέτοχοι η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας και η οικογένεια Ρότσιλντ) τις οποίες εκπροσωπεί ο Sir Basil Zaharoff. Ο Zaharoff είναι πάμπλουτος επιχειρηματίας και ελέγχει πολλές βιομηχανίες όπλων (όπως η Vicker και άλλες) και ήδη μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κερδίσει κολοσσιαία ποσά πουλώντας όπλα σε όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Τον έλεγχε η Ιντέλιτζεντ Σέρβις και είναι ο μοχλός της Αγγλικής πολιτικής στην Ανατολή. Είναι ο βασικός χρηματοδότης και εντολοδότης του Ελευθέριου Βενιζέλου και έχει χρηματοδοτήσει την Ελληνική εκστρατεία του 1919 στην Μικρά Ασία με £ 4.000.000 (τέσσερα εκατομμύρια λίρες). Μέχρι που το φθινόπωρο του 1922 που γράφεται η καταστροφή της Σμύρνης έχει χρηματοδοτήσει την Ελληνική πολεμική προσπάθεια με τουλάχιστον £20.000.000 (είκοσι εκατομμύρια λίρες), κολοσσιαίο ποσό για την τότε εποχή.

Όλοι, οι Ελληνικές κυβερνήσεις, Αγγλικές, Γαλλικές, Αμερικάνικες, Ρωσικές κ.λπ. όπως και όλες οι πετρελαϊκές  εταιρείες γνωρίζουν άριστα για την ύπαρξη των Ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα. Οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας από τότε μέχρι σήμερα είναι στην ουσία συγκρούσεις μεταξύ των πετρελαϊκών κολοσσιαίων εταιρειών. Τα πετρελαϊκά καρτέλ ελέγχουν πλήρως τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Αν τα καρτέλ έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, ότε θα γίνει συνεκμετάλλευση τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Αιγαίο.

Στο Ιόνιο και την Αδριατική οι Ιταλοί έχουν κάνει έρευνες για πετρέλαιο από το 1926 και γνωρίζουν λεπτομερώς για τα κοιτάσματα τόσο Αλβανίας, όσο και Ελλάδας. Έχουν γίνει πάνω από 175 γεωτρήσεις  για πετρέλαιο.

Στις 10 Αυγούστου 1959 η θυγατρική της Αμερικάνικης εταιρείας Standard Oil New York ή Esso Hellenic κερδίζει τον διαγωνισμό τον οποίο είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή για έρευνες πετρελαίου στις περιοχές Ζακύνθου, Παξών, Αντίπαξων και Κυλλήνης.

Μια λεπτομέρεια. Η Standard Oil ήταν η μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό. Η μητρική Standard Oil έχει ιδρυθεί το 1870 από τον οικογένεια Ροκφέλερ (και το 1911 διασπάστηκε σε 34 μικρές εταιρείες). Σήμερα ο κύριος απόγονός της είναι η Exon Mobil. Η σύμβαση είναι αποικιοκρατική και οι έρευνες που έκανε η Standard Oil δεν έχουν κοινοποιηθεί.

Κατά την διάρκεια της Χούντας παραχωρήθηκε στην Ζάκυνθο, στην Αμερικάνικη εταιρεία ANCAR OIL (ιδιοκτησία του Ελληνοαμερικάνου Στεργίου) μια έκταση 1000 στρεμμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίων του νησιού.

Μετά την πτώση της Χούντας η περιοχή περνάει στην εταιρεία ΧΡΩΠΕΙ του Σωτήρη Σοφιανόπουλου. Η ΧΡΩΠΕΙ σε συνεννόηση με την ΔΕΠ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου) παίρνει 2 άδειες από το Ελληνικό Δημόσιο για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στο Κερί της Ζακύνθου. Στήνει ένα μικρό διυλιστήριο στο Κερί και από το 1977 έως το 1979 κάνει εξορύξεις πετρελαίου και παράγει 70 βαρέλια την ημέρα σε βάθος 18 μέτρα.

Ήταν πετρέλαιο χωρίς υδρόθειο, με βάση την Νάφθα. Η ΧΡΩΠΕΙ κινεί τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά της με το πετρέλαιο της Ζακύνθου από το 1977 έως το 1979 (δύο χρόνια). Το 1979 ζητά από το Υπουργείο Βιομηχανίας άδεια εκμετάλλευσης και εμπορίας πετρελαίου. Όμως αντί για άδεια, ο πρόεδρος της ΧΡΩΠΕΙ Σωτήρης Σοφιανόπουλος συλλαμβάνεται τον Μάρτιο του 1979 και οι δύο άδειες για την παραγωγή πετρελαίου αναστέλλονται και οι πετρελαιοπηγές σφραγίζονται με εντολή του υπουργού Μιλτιάδη Έβερτ.

(Η ΧΡΩΠΕΙ ήδη κατασκεύαζε τορπιλακάτους στα Ναυπηγεία Αυλίδας όπως και τουφέκια και περίστροφα υψηλής ποιότητας).

Η ΧΡΩΠΕΙ χτυπιέται ανελέητα με φορολογικούς φωτογραφικούς νόμους από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και το 1983 αναστέλλει την λειτουργία της μέχρι που κλείνει οριστικά το 1996. Από τότε κανείς δεν αναφέρει τίποτα για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας λες και δεν υπάρχουν. Το 2010 η Ελλάδα μπαίνει στην απάτη των μνημονίων. Στόχος είναι η αρπαγή της Δημόσιας και Ιδιωτικής περιουσίας.

Το 2015 ανεβαίνει στην κυβέρνηση ο Σύριζα με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασία με το δεξιότατο κόμμα ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με την Νέα Δημοκρατία αρχηγός της οποίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράφουν το 3ο Μνημόνιο. Είναι η αρχή της εκχώρησης των Ελληνικών πετρελαίων στις ξένες εταιρείες. Τσίπρα και Μητσοτάκης είναι ομογάλακτοι και ελέγχονται από τα ίδια κέντρα εξουσίας. Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 η Ελληνική Βουλή ψηφίζει την εκχώρηση για εκμετάλλευση των πετρελαίων της Δυτικής Ελλάδας από Κέρκυρα μέχρι Καλαμάτα στην κοινοπραξία TOTAL 50%, EDISSON 25%, ΕΛΠΕ 25% (Η EDISSON και τα ΕΛΠΕ θα δημιουργήσουν την εταιρεία ΕΛΠΕΝΤΙΣΟΝ).

Τρεις ημέρες πριν, στις 25 Φεβρουαρίου 2018 έχει διακοπεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Τα ΜΜΕ (λειτουργούν χάρις στον τραπεζικό δανεισμό και τις κρατικές χορηγίες) στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης στον διακοπέντα αγώνα ενώ την ίδια ώρα ξεπουλιέται ο Εθνικός Πλούτος της Δυτικής Ελλάδας. Όμως ας δούμε ποιες είναι οι εταιρείες (TOTAL, EDISSON, ΕΛΠΕ) που έχουν αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση των πετρελαίων της Δυτικής Ελλάδας:

  • Η TOTAL με 50% είναι γαλλική εταιρεία που ιδρύθηκε στις 28/3/1924 σαν γαλλική εταιρεία πετρελαίου. Το 1991 ονομάσθηκα TOTAL, μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η TOTAL είναι ο μεγαλύτερος εκμεταλλευτής των πετρελαίων της Λιβύης αφού έχει εξαγοράσει το μερίδιο της εταιρείας Marathon έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Ελέγχει το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου Waha στον κόλπο της Σύρτης. Πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση με τον Σάρατζ (!!!!) για την εκμετάλλευση των Λιβυκών πετρελαίων. Η Λιβύη έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική. Η χώρα παράγει 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η προοπτική είναι για 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Επίσης η TOTAL έχει δικαίωμα στα 6 από τα 9 οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Στις 27 Ιουνίου 2019 (δέκα ημέρες πριν τις εκλογές) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας παραχώρησε τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κρήτης για έρευνα και εκμετάλλευση στην κοινοπραξία TOTAL (Ρότσιλντ) – EXON MOBIL (Ροκφέλερ) και ΕΛΠΕ (Μετοχές από ΤΑΪΕΔ Α.Ε. για ξεπούλημα) με σύμβαση που εγκρίθηκε από το ελεγκτικό Συνέδριο. Η TOTAL είναι εταιρεία υπερκράτος με παρουσία σε 130 χώρες. Το 2018 ο Εμμανουέλ Μακρόν ιδιωτικοποίησε την TOTAL (είναι ένας από τους λόγους που έγινε πρωθυπουργός στην Γαλλία) αφού πούλησε τις μετοχές του Γαλλικού Δημοσίου στην BLACK ROCK η οποία σήμερα είναι ο βασικός μέτοχος της TOTAL. Η BLACK ROCK ιδρύθηκε το 1998 από την οικογένεια Ρότσιλντ και είναι ελεγκτική και επενδυτική τράπεζα που διαχειρίζεται 15 τρις δολάρια (όσο περίπου είναι το χρέος των ΗΠΑ). Η BLACK ROCK είναι ένας από τους ελεγκτές των Ελληνικών Τραπεζών. Ο Μακρόν ήταν το 2008 επενδυτικός τραπεζίτης στην τράπεζα του Ρότσιλντ στο Παρίσι. Έτσι τους παρέδωσε εύκολα την κρατική TOTAL. Ο Μακρόν εξελέγη πρωθυπουργός στην Γαλλία στις 14/5/2017 χωρίς κόμμα και χωρίς πρόγραμμα με την βοήθεια των Ρότσιλντ οι οποίοι ελέγχουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και την FED στις ΗΠΑ.
  • Η δεύτερη εταιρεία είναι η Ιταλική EDISSON με 25% η οποία ιδρύθηκε το 1884. Φαίνεται να έχει πουλήσει το μερίδιό της από την εκμετάλλευση των πετρελαίων στην Δυτική Ελλάδα στην εταιρεία Energean Oil and GAS, στην οποία συμμετέχουν 2 Έλληνες, ο κ. Μαθιός Ρήγας με ποσοστό 12,7% και ο εφοπλιστής κ. Στάθης Τοπούζογλου με ποσοστό 11,7%. Κυριότερος μέτοχος της πιο πάνω εταιρείας είναι το Fund Third Point με ποσοστό 26,7% εκπροσωπώντας «αφανή» μέτοχο και η Ισραηλιτική CLAL με 10,3%. Η Energean Oil and Gas έχει σημαντικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ αφού της έχουν παραχωρηθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν που βρίσκονται στο Ισραήλ με τον όρο ότι το φυσικό αέριο που θα παραχθεί από τα δύο κοιτάσματα θα καταναλωθεί εντός του Ισραήλ (τεράστιες οι διαφορές μεταξύ των Ελληνικών κυβερνήσεων και των κυβερνήσεων του Ισραήλ).
    Η Energean Oil and Gas εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και έχει υπογράψει 6ετή συνεργασία με την BP.
  • Τρίτος εταίρος της κοινοπραξίας είναι τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) με 25%.

Τα ΕΛΠΕ ιδρύθηκαν το 1998 με την ένωση ΔΕΠΑ και την ΠΕΤΡΟΛΑ (Συμφερόντων Λάτση). Σήμερα το 45,5% των μετοχών ή 138.971.359 μετοχές κατέχει η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. συμφερόντων της οικογένειας Λάτση και το 35,5% ή 108.430.304 μετοχές. Το ΤΑΪΠΕΔ Α.Ε. είναι το μερίδιο του Ελληνικού Δημοσίου που πρόκειται να πουληθεί. Δηλαδή στην εκμετάλλευση των πετρελαίων της Δυτικής Ελλάδας το Ελληνικό δημόσιο δεν θα συμμετέχει καθόλου.

Στις 9 Ιουνίου 2020 οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Δένδιας και Ιτάλιας Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράφουν την συνθήκη για την ΑΟΖ Ελλάδας Ιταλίας και οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των χωρών.

Η συμφωνία είναι αντιγραφή του Νόμου 786/1978 η οποία προβλέπει: Στην Αθήνα στις 24/5/1977 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας περί οριοθέτησης των ζωνών υφαλοκρηπίδας των ανηκουσών εις έκαστον των δύο κρατών.

Παράγραφος 3: Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν όπως ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ η οριοθέτηση μη επεκταθεί προς Βορράν πέραν του σημείου 1 και προς Νότον πέραν του σημείου 16. Η προέκταση αυτή θα επεκταθεί ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΩΣ προς τα αυτάς κατευθύνσεις προς τας δύο πλευράς μέχρι των σημείων συναντήσεων μετά των ζωνών των αντιστοίχων γειτονικών χωρών (δηλαδή της Αλβανίας και της Λιβύης).

Η συμφωνία αφήνει ακάλυπτη την ΑΟΖ της Νότιας Κρήτης που επηρεάζει ευθέως την Λιβύη (δηλαδή το Τουρκολιβυκό σύμφωνο). Επίσης προβλέπει μειωμένη επήρεια (κυριαρχία) των νησιών Στροφάδων 2,75 Ναυτικά μίλια εις βάρος της Ελλάδος.

Οθωνοί 1,4 Ναυτικά μίλια εις βάρος της Ελλάδος. Μακράκη Νησίδα Πλατεία εις βάρος της Ελλάδος.

Δηλαδή και το Καστελόριζο έχει μειωμένη επήρεια (κυριαρχία); Έτσι καταργείται η ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Νότια της Κρήτης (μέσα στο Κρητικό Πέλαγος) υπάρχει το υπερκοίτασμα φυσικού αερίου ΤΑΛΩΣ το οποίο περιέχει περίπου 280 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Επίσης περιέχονται ιδρυτές Μεθανίου.

Ο ιδρύτης Μεθανίου είναι ένα Ιζηματογενές πέτρωμα που η επεξεργασία του παράγει ενέργεια 4 φορές μεγαλύτερη του πετρελαίου. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Πανεπιστημίου της Βρέμης και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τεργέστης υπάρχει ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλη την Ευρώπη για 1500 χρόνια.

Επίσης τα Νησάκια Στροφάδες, Οθωνοί και Μακράκη με την υφαλοκρηπίδα τους δημιουργούν δικαιώματα εκμετάλλευσης στα πετρέλαια της Αλβανίας τα οποία απεμπολούνται.

Αν η συμφωνία της ΑΟΖ είναι ο μπούσουλας και των επομένων συμφωνιών για ΑΟΖ τότε είναι πιθανόν να γίνει συνεκμετάλλευση και στο Αιγαίο αφού θα περιορίζει την επήρεια ορισμένων πολύ σημαντικών νησιών τις οποίας οριοθετούν την ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ.

Η συμφωνία για την ΑΟΖ θα μπορούσε να έχει επιβληθεί από τα καρτέλ των πετρελαϊκών εταιρειών αφού π.χ. η TOTAL δημιουργεί μια τεράστια ζώνη εκμετάλλευσης πετρελαίων από την Αδριατική μέχρι τον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη. Δηλαδή γίνεται εταιρεία Υπερκράτος. Επίσης τα κοιτάσματα της Κρήτης θα τα εκμεταλλευθεί η κοινοπραξία TOTAL και EXON MOBIL (τα ΕΛΠΕ θα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως). Δηλαδή οι τεράστιες εταιρείες που βρίσκονται πίσω από την Τουρκική κυβέρνηση (Τεξανικά καρτέλ που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη BP, SHELL, η Ρωσική Rosfnet) η Ιταλική ΕΝΙ που εκμεταλλεύεται το υπερκοίτασμα ZOR στην Αίγυπτο ή ARAMKO κ.λπ. δεν θα συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση των πετρελαίων και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο;

Ο χρόνος θα δείξει. Μακάρι οι διαπλεκόμενες σχέσεις των καρτέλ πετρελαίου να μην δημιουργήσουν προβλήματα Εθνικής κυριαρχίας στην Ελλάδα πράγμα που είναι το πιθανότερο.

Τραπεζικός

Ελέγξτε επίσης

Η απάτη της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου          310x165

Η απάτη της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου

Δεν είναι συνεκμετάλλευση, είναι διχοτόμηση του Αιγαίου Ο Προυντόν είχε γράψει “Ανταγωνισμός και κέρδη το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεν μπορείτε να αντιγράψετε αυτή τη σελίδα.